Finns i: skaldjur, inälvsmat, baljväxter, sojabönor, nötter, kött, torkad frukt, kakao (mörk choklad), avokado, sparris och paranötter.

Behövs för: Blodbildning, nervernas funktion, tillväxten, bildandet av ben, energiproduktionen, behövs även för omsättning av vitamin, järn och syre. Koppar behövs även för att bilda dopamin (belöningshormonet som får oss att bli glada, lugna och nöjda)

Symptom på brist: blodbrist, järnbrist, svårläkta infektioner, neurologiska störningar (MS, Parkinson), håravfall, svårt att fatta beslut, lite trög i tanken.

Symptom på överskott: PMS, blodbrist, matsmältningsproblem, depressioner, långdragna virusinfektioner, en lugn och följsam person med kraftiga raseriutbrott.

Sjukdomar/besvär som är sammankopplade med obalans i kopparvärdet: MS, Parkinson, schizofreni, Skolios, PMS, gallsten, högt kolesterol av LDL, atrit och även dyslexi.

Om koppar: Koppar behöver vara i balans med zink för att de kvinnliga hormonerna skall vara i balans i kroppen. Om du har en hög kopparnivå jämfört med zink så har man ofta PMS och känner tydligt en nedstämdhet och även ofta så utvecklar man en depression. Vi ser också tydliga samband med låg kopparnivå om man jämför med zink på att man ofta har eller utvecklar hög nivå av kolesterolet LDL (det dåliga) jämfört med HDL (det goda).

Det finns många fall av personer som lider av ex atrit (ledinflammation, smärta i lederna) som absolut säger sig få mindre värk i kroppen då de bär ett koppararmband. Detta förklaras enkelt genom att koppararmbanden avger en viss mängd koppar som tas upp i kroppen via huden och detta ger en mildring av smärtan eftersom koppar/järn nivåerna kommer i bättre balans.

Både för mycket eller för lite koppar påverkar vårt psyke mycket hårt och vi blir ofta nedstämda med kraftiga humörsvägningar. Vi utvecklar då också ofta sug efter choklad, avokado eller vitt vin och detta eftersom vårt belöningssystem blir extra utsatt då dopaminproduktionen förändras.

Vi behöver ha en bra kopparbalans i kroppen för att få en väl fungerande dopaminproduktion som i sin tyr håller oss nöjda och glada.

Om kvinnan har svårt att bli gravid så kan det mycket väl bero på en alltför hög kopparnivå i kroppen.

Man använder kopparspiraler som ett mycket effektivt preventivmedel just för att koppar har en tendens att störa balansen mellan hormonen östrogen och progresteron som samverkar vid en graviditet.

Lider man av kraftig PMS så mildras den ofta vid kosttillskott av zink och Vitamin B6.

Personer som lider av dyslexi påvisar nästan alltid ett överskott av koppar jämfört med zink och med extra tillskott av zink så visar de nästan alltid på en bättre skrivstil samt bättre inlärningsförmåga.

Förhållandet mellan koppar och zink visar även vilken del av vår hjärna som styr oss.  Om zink är högre än koppar så styr vänster hjärnhalva som kontrollerar det verbala och vårt analytiska tänkande. Om kopparnivåerna dominerar så styr höger hjärnhalva och kreativiteten ökar.

Mer info: http://www.halsosidorna.se/Koppar.htm

Livsmedel med högt kopparinnehåll
Livsmedel med högt kopparinnehåll
Koppar