Finns i: blodmat, lever, chiafrön, kött, fullkornsprodukter, gröna blad, pumpafrön, nötter, solrosfrön, vetegroddar, torrjäst, bönor

Behövs för: Främst för att ge syre till blodet och sedan transportera ut syre till resten av kroppen. Skapa energi, är delaktig i att omvandla mat till energi, hjälper till att avgifta kroppen på gifter,

Symptom på brist: trötthet, orkeslös, depression, håravfall, hypotyreos, känslan av tunga armar och tunga ben, huvudvärk, sköra naglar med åsar som går längs med nageln, hjärtklappning, sömnrubbningar, frusen, minskad ämnesomsättning, blek hy, andfåddhet, yrsel och svimningar

Symptom på överskott: Matsmältningsbesvär, förstoppning, illamående.

Sjukdomar/besvär som är sammankopplade med obalans i järnvärdet: Parkinsons och neurologiska sjukdomar, ALS, Anemi (blodbrist), Hypotyreos,

Om järn: Kroppen kan själv inte producera järn utan vi behöver få i oss det via maten. Järnbrist är vår vanligaste mineralbrist och WHO har rankat järnbrist som ett av världens stora näringsbristproblem. I sverige lider ca en tredjedel av kvinnorna i fertil ålder av järnbrist utan att veta om det. De som är i riskzonen är: tonårstjejer, gravida, hårt idrottande kvinnor.

Jämfört med många andra näringsämnen är kroppens upptag av järn lågt, dvs för att kroppen skall kunna ta upp järn så behövs ofta antagonister av vitaminer eller andra mineraler. C vitamin och fibrer hjälper till att ta upp järnet medans ex alkohol och koffein försämrar kroppens förmåga att ta upp järnet. För att kroppen ska kunna få tillräckligt med syre behövs röda blodkroppar som innehåller hemoglobin. Hemoglobinet binder och transporterar syre i vår kropp.

Om vi inte får tillräckligt med järn så bildas det inte tillräcklig mängd  med röda blodkroppar och det i sin tur leder till sämre syressättning av kroppen. Vid dålig syressättning så skadas/försämras ett flertal viktiga funktioner i kroppen.

Järn utgör också en viktig del av cellernas energiproducerande system, bland annat i mitokondrierna (inne i cellerna där energi skapas)

Vid stor järnbrist så kan man få en sjukdom som heter Picasyndromet. Vid picasyndrom så får man ett akut sug efter lera, tvättmedel, papper eller ett stort begär efter att tugga på is. De flesta av oss har kanske hört historier om gravida kvinnor som äter papper, lera eller andra konstiga saker och detta har absolut att göra med en akut järnbrist.

Livsmedel som har högt innehåll av järn
Livsmedel som har högt innehåll av järn
Järn