Jag får många frågor om hur man går ner i vikt, och jag tänkte ge er en lite guide här att börja med. För att lyckas enligt nedan så krävs beslut och tålamod.

Det här med att gå ner i vikt är en hel vetenskap, fast egentligen ganska enkelt. En kort sammanfattning av ett vinnande koncept- Hitta ett sätt att minska i vikt och stanna sedan kvar någotsom på din önskade målvikt.

För att hitta detta sätt så krävs oftast ett beslut, en livsstilsomställning, en vilja och en motivation. Det gäller att hitta en balans och ett kostupplägg som fungerar praktiskt i vardagen. Det är ju just det här som är det svåra, men se det som en utmaning. Och om man bara planerar så går det. Sen till den dystra sanningen –Det finns inga genvägar. Att gå ner i vikt tar tid och måste också få ta tid. Så ha tålamod och fokusera inte på vikten. Fokusera på att må bra och göra det enkelt men hållbart i längden. Att jojjobanta i perioder, som pulver diet, svältdiet där man ska äta mindre mat för att snabbt gå ner i vikt, år ut och år in, kommer aldrig att fungera (i längden) du förstör bara kroppens naturliga ämnesomsättning, och ju fler gånger du utsätter den för detta sabbotage destå sämre ämnesomsättning får du.

Så nu till saken:

-Idag är en ny  dag, en ny start, idag startar du. Glöm allt ältande och tyck synd om dig själv känslor, strunta i det du åt igår, strunta i den där bullen du nyss åt, släpp alla tankar om varför du åt si eller så och bestäm dig för att nu tar du tag i det här och det är från NU det räknas, ok?!

Jag skriver min guide efter hur man rivstartar sin diet, viktigt att påpeka att man kan gå ner i vikt utan denna rivstart, men de allra flesta vill se resultat ganska så omgående. Sen tycker jag att det är viktigt att börja strikt för att sedan trappa upp kosten vartefetersom. Det är en hållbar kosthållning vi strävar efter, visst?

Så först ska vi tänka att det vi vill göra med kroppen är följande:

-Vi vill inte svälta och gå hungriga

-Vi vill väcka liv förbränningsmotorn genom att aktivera turbon. Bilen (kroppen)  skall nu ut och köra på motorvägen snabbt J

-Vi vill undgå sug på sötsaker

-Vi vill ha ordentligt med alla näringsämnen för att ha energi genom hela dagen, och på detta vis slipper vi tröttsvackor som oftast infinner sig på em.

Hur tappar man vikt?

Är det färre kalorier in och fler kalorier ut som gäller? Är 1 kalori alltid 1 kalori?

-Svar NEJ!

# Protein, Fett och Kolhydrater skapar olika hormonella balanser inuti vår kropp.

# En del livsmedel kräver mer energi att brytas ner än andra.

# Det är hur maten mättar och hur maten påverkar vårt blodomlopp som är det viktiga.

# Protein, Fett och Kolhydrater mättar på olika sätt också. Stor mättnad = Man äter mindre mat.

Protein:

Protein är det näringsämne som mättar bäst både långsiktigt och kortsiktigt.

Bra proteinkällor är: kött, fisk, fågel, ägg, keso  och kvarg. Ett bra mått att gå efter är att få i sig 1,5 g protein per kg kroppsvikt. Ex om du väger 70 kg så skall du varje dag få i dig 105 g protein.

105 g protein 1 dag kan delas upp enligt följande:

Frukost 2 ägg (14 g protein)  Lunch 150 g kyckling file (35 g protein) Middag 150 g Lax (35 g protein) Mellanmål 1 glas mjölk (9 g protein) Keso 125 g (16 g protein)

Enkelt mått att gå efter är att tänka på att ytan av 1 knytnäve är ca 100g, så tänk att 1 och en halv knytnäve med protein skall ligga på tallriken vid varje måltid.

Fett:

Fett är det näringsämne som mättar näst bäst efter Protein.

Naturligt, riktigt fett är INTE farligt. Släpp rädslan för fett helt enkelt. Undvik lightprodukter eller låg fetthalt, vält riktig grädde och den fetare creme fraichen. Men överdosera inte fett. (Äggröra med grädde och stekt bacon som frukost varje dag är INTE en bra frukost. Ät med måtta och överdriv inte fettintaget.)

Bra fettkällor finns i: nötter, riktigt smör, olivolja, avocado, ost, fiskfett, köttfett och bäst av allt kokosolja.

Ät fett till varje måltid, ca 1 dl fettbaserad sås. Då menar jag ex 1 dl beasås, 1 dl hollandaisås, 1 dl gräddsås, 1 dl cremefraice sås. 1 dl motsvarar storleken av din knytnäve. Stek maten i smör eller kokosfett. (Inte det silvriga paketet som finns i mejeridisken, det är bara transfett, utan kokosfett på burk)

 

Kolhydrater:

Då jag skriver om en rivstart så skall intaget av kolhydrater vara minimalt. Detta är ju för att få igång turbon i förbränningsmotorn, eller hur? Vi kommer att lägga till kolhydrater efter 3-4 veckor och då där du saknat det mest.

Så tänk kål, mörkgröna grönsaker och grönsaker med mycket färg i. Som broccoli, paprika, tomat, grönkål, spenat, mangold, blomkål, vitkål, brysselkål m.m

Till varje måltid så äter du en färgglad sallad i samma storlek som din handflata inklusive fingrarna.

Rotgrönsaker och bönor lägger vi till i ett senare skede, därför att de innehåller en högre mängd kolhydrater. Håll dig till färgglada sallader utan bönor i början.

Frukt  tas bort helt under denna rivstartsperiod. Frukt innehåller massor av kolhydrater och fruktsocker. Samt att frukt ökar suget på sötsaker. Så tyvär ingen frukt på ett tag.

Pasta, Ris, Potatis, Quinoa, matvete och allt det där då?

I rivstarten så är det inget sådant alls som gäller. Detta innebär inte att du aldrig kommer att äta det igen, för det kommer du. Det brukar vara lagom att lägga till dessa kolhydrater efter 3-4 veckor och då börjar man med 1 måltid och efter ytterligare några veckor så äter man det även till 2a måltiden. Beroende på hur kroppen svarar viktmässigt. För det vi vill göra till sist är att stanna av och hålla vikten still på en och samma nivå, eller hur?

Bröd, nej det är inget bra att äta alls faktiskt, inte ens fullkornsbröd. Det bröd som är utom fara är FinnCrisp. Men om du har ett stort brödbegär så ät det men med måtta, och fullkorn är lite bättre än vitt bröd.  Men absolut inget bröd alls under 3-4 v. Vi vill ju att turbon skall rulla under dessa 3-4v.

Hur ser en dag ut då matmässigt?

För att göra det enkelt, och jag gillar enkelhet då det oftast är enkelheten som fungerar i längden. Krångla inte till det och släpp det här med att räkna kalorier (om du inte är en nörd som jag J) Man behöver inte räkna kalorier, mat skall få vara mat och mat skall få vara en njutning inte ett måste eller belastat med ångest eller liknande. Ät tills du är mätt. Äter du enligt mitt upplägg så kommer du att vara mätt, om du inte blir mätt så ät mer fett helt enkelt.

Tänk så här: Ät 3 måltider om dagen och något mellanmål när du känner dig hungrig, gå inte och var hungrig! Hur ser det då ut på tallriken framför dig?

Ytan av 1 handflata inkl fingrar täcks med färgglada grönsaker

Ytan av 1,5 knytnäve täcks med protein (kött, fisk, fågel)

Ytan av 1 knytnäve täcks med fettrik sås

Ex på en dags mat enligt en tallriksmodell i rivstartsmode:

Tallriksmodell för Rivstart

Ex på en dags mat:

Frukost: Omelett på 2-3 ägg och vatten (eller kokosmjölk, mjölk eller grädde) med tomat, ost, paprika, skinka eller lax.

Lunch: 1 stor eller 1,5 liten ugnslagad kycklingfilé med 2 dl smörstekt spenat med paprika. 1 stor klick bearnaissås.

Middag: 1,5 stekt laxfile med 2 dl broccolimos gjort på broccoli + smör och grädde. Serveras tillsammans med en sallad med persilja, tomat och persilja toppad med olja och vinäger.

Mellanmål: 1-2 ägg, ½ burk keso, ½ burk kesella, 1 liten näve nötter (max 15 st), 1 avocado.

Det går att göra mos på blomkål på samma sätt som broccolimos.

Varianter av goda sallader:

Smörstekt spenat, vitkål och champinjoner, stänk på lite citron och vitlök.

Spenat, lök, gurka och pesto

Ruccola, parmesan,

Tomat, mozarella, lök toppad med basilikaolja

Spenat, ägg, avocado, lök med vitlöks cremefraice

Romansallad, ägg, bacon, parmesan med en dressing på lika delar av grädde och olja ca 1 dl, 5 sardellfileer krossade, 1 pressad vitlök, saften av ½ citron.

 

LYCKA TILL!

Jag skall skriva lite tips på hur man lägger in kolhydrater i kosten vid ett senare tillfälle.

P.s Ätardag, gläm dte om du vill ha en ordentlig rivstart, det är tufft jag vet, men som jag sa detta är verkligen en rivstart. Det är 3 el 4 dagar som du behöver hoppa över. När du har nått in målvikt så lägger du in 1ätardag i veckan. Inte då du frossar, men unnar dig. Mer om det senare.

YOU CAN DO IT!!!

 

 

 

 

Rivstarta din Diet